Covalis
Wieisdesjaak700
10 oktober 2017

De Sjaak...!

Vroeger was je de pisang, de pineut of de sigaar, maar tegenwoordig ben je de Sjaak. Waar Sjaak precies vandaan komt, is niet bekend, maar iedereen weet dat je als Sjaak pech hebt. Sjaak moet een grotere last nemen dan de rest. Een voorbeeld: in de bouw zijn de faalkosten minimaal 10 tot 15% en in de ICT wordt, in bepaalde segmenten, 30% van de projecten nooit afgerond. In deze gevallen is er altijd iemand de Sjaak. De opdrachtgever neemt het verlies, de risico’s worden op leveranciers afgewenteld of de consument moet extra betalen. Wie de Sjaak ook is, het voelt niet eerlijk.

Continuïteit

Sjaak heeft 2 keuzes: de slachtofferrol óf de verantwoordelijkheid nemen. Helaas doorziet Sjaak vaak niet dat hij een keuze heeft. Hij blijft zich het slachtoffer voelen en daarmee wordt het vertrouwen –én de samenwerking- geschaad. Toch is het mogelijk om Sjaak-vrij te werken. In een goed geoliede keten zijn de belangen van de klant, de opdrachtgever en leveranciers in balans en voelt niemand zich de Sjaak. Door het nastreven van het grootste doel, het vormen van een sterke keten die voor continuïteit zorgt, krijgt iedereen zijn win(st). En wie wil dat nou niet?

Ongemerkt beïnvloeden

“Mooi verhaal”, zegt u nu misschien. Maar bij mijn keten werkt dat niet en ben ik nog regelmatig de Sjaak.” Dat is jammer, want zo laat u vele kansen onbenut. Een slachtofferrol helpt u niet verder. De verantwoordelijkheid en de regie nemen wél! Zo mogelijk kunt u zelfs de rol van ketenregisseur nemen. Door verandering in uw eigen doen en laten, realiseert u verandering bij anderen in de keten. Anderen gaan niet hoger springen door stoere prestatieborden aan de muur of als men zich de Sjaak voelt. Sterker nog; dan springt hij al helemaal niet! Als die ander het nuttig vindt zal hij uit eigen wil voor u springen. En juist dit zijn bewegingen die u als ketenregisseur kunt beïnvloeden. Hoe? Door te weten hoe het werkt en uw ketenvaardigheden te ontwikkelen.

Sjaakvrij

Bij goed ketenmanagement wint iedereen, zonder dat iemand de Sjaak is. Dat op een juiste wijze binnen ketens regisseren, vraagt om specifieke vaardigheden. En als u eenmaal weet hoe het moet, is dat niet eens zo moeilijk. Het begint met nieuwsgierigheid. Weten wat de behoefte bij de ander is en wat er speelt. Zodra u dat weet, kunt u gericht gaan beïnvloeden en de ander hoger laten springen zonder dat men de Sjaak is of zich zo voelt…! Klinkt goed, niet?

Weten hoe u kunt beïnvloeden, overtuigen en het vaardig regisseren van ketens? 

Naar training: Ketenregisseur

 

Artikel delen?