Covalis
Foto 901  Geitenwollensok
10 mei 2017

U bent toch geen geitenwollensok..?

U kent ze vast nog wel, de wereldverbeteraar vol met idealen die door menigeen als zweverig werd ervaren. Voortbewegend op sandalen in zijn deux-chevaux en werkend in de ‘zachte sector’. U heeft daar vast een beeld bij? Of misschien herkent u de geitenwollensokkenmuziek van uw ouders nog?

Een wijzere wereld van verschil

De ‘geitenwollen sok’ werd bestempeld als halfzacht en onpraktisch. Vanuit een rationeel perspectief vaak gezien als dwarsliggers in de vooruitgang. Toch was hij zijn tijd ver vooruit en heeft hij de wereld wijzer gemaakt en ons beeld over bedrijfsvoering genuanceerd. En hoe anders is het op dit moment? Elke leidinggevende wil het liefst in één dag volledig op de hoogte zijn van alle psychologische trucjes. In deze hype wordt de mens centraal gezet en goed gefaciliteerd. Zodat men zo min mogelijk gestoord wordt bij het uitvoeren van de dingen die men ‘wil’. Een wereld van verschil met vroeger…!

De harde en/of zachte kant?

Maar slaat het niet door? En verwachten we niet teveel? Dat door een druk op de ‘aandacht-knop’ de mensen worden aangespoord en het gedrag verandert? En dat daarmee in een organisatie of keten als vanzelf een betere prestatie ontstaat? Vele gedragsveranderingstrajecten leveren nauwelijks iets op, terwijl er wel veel in is geïnvesteerd. Omdat managers de ‘zachte’ kant omarmen en kiezen voor ‘loslaten’ met een hoge participatie van de mensen. Met als gevolg een te grote vrijblijvendheid en oplossingen die men niet wil horen. Terwijl de mensen vaak niet weten waar ze naar toe moeten veranderen en wat er dan voor hun zelf in zit. Het ontbreekt aan een goede mix van de ‘harde’ instrumentele en ‘zachte‘ menskant. Daarmee hebben projecten onvoldoende materie diepgang en raffinement, zodat de mens onvoldoende op zijn vakmanschap wordt aangesproken.

En de manager dan? Die had zo graag als een missionaris zijn ‘zachte’ idealen zien verwezenlijken. Als dat niet lukt - en die kans bestaat - dan voelt hij zich net zo onbegrepen als een geitenwollen sok! 

Artikel delen?