Covalis
Img 3304
20 november 2018

Binnenkort een onderhandeling? En wil jij in jouw onderhandelingsgesprek steviger in je schoenen staan?  Denk dan goed na voor je aan de slag gaat en bereik meer met deze 20 tips voor jouw onderhandeling.  

Onderhandel tip 1: 

"Doe het !!" Onderhandel!, onderhandel altijd!, “Niet geschoten is altijd mis”. Veel mensen kiezen ervoor niet te onderhandelen en laten daarmee vaak kansen en geld liggen! Maak er een gewoonte van om wel te onderhandelen, bij grote en kleine deals! Kom op voor je belangen! Als je het op een goede manier doet dan zal het de relatie en de samenwerking alleen maar versterken!

Onderhandel tip 2: 

 "Veel mensen associeren onderhandelen met vechten en winnen of verliezen. Onderhandelen gaat ten eerste om het vergroten van waarde, daarna pas om de verdeling ervan en het opkomen van jouw belang!".

Onderhandel tip 3: 

Beginnend vanuit de veronderstelling dat de andere partij in een onderhandeling tegenstander is, is dit misschien wel de # 1 oorzaak van falen. 

Onderhandel tip 4: 

Je onderhandelingsvaardigheid wordt bepaald door kennis, technieken en persoonlijke vaardigheden. Gelukkig zijn dit dingen die je kunnen leren. Dat wil zeggen dat onderhandelen een vaardigheid is die je kunt leren.

Onderhandel tip 5: 

Bij alle onderhandelingen moet worden gestreefd naar vergroten van waarde, niet uitsluitend naar verdelen.

Onderhandel tip 6:  

Niets is volledig "uitonderhandeld" tot alles "uitonderhandeld" is! Voordat je een definitieve deal maakt is het essentieel te realiseren dat je nog op eerder sub-deals terug kunt komen. Zo voorkom je dat je prooi wordt van de salamitechniek. Eén salami-plakje is pas volledig akkoord wanneer de hele worst in beeld en akkoord is. “Nothing is agreed until everything is agreed”.

Onderhandel tip 7: 

Een onderhandeling onder vier ogen is goed voor de relatie en vergroot daarmee de kans op succes. Het is altijd het beste om elkaar in de ogen te kunnen kijken.

Onderhandel tip 8: 

Iedere onderhandelaar heeft twee belangen. De inhoud en de relatie!

Onderhandel tip 9: 

Los relatieproblemen op door te veranderen hoe je mensen behandeld, probeer ze in ieder geval niet op te lossen door concessies te doen.

Onderhandel tip 10: 

Wat je na “de deal” communiceert is net zo belangrijk als wat je ervoor communiceert. Het is essentieel om er voor te zorgen dat de andere partij een goed gevoel heeft en houdt over de deal.

Onderhandel tip 11:

Zie verschillen in belangen niet als obstakels maar als kansen om waarde te creëren. Veel overeenstemming leidt tot meer van hetzelfde, verschillen kunnen leiden tot meer van anders en beter. Het motto van een goede onderhandelaar is “lang leve de verschillen”.

Onderhandel tip 12: 

Denk of zeg nooit: "dat is hun probleem of iedereen heeft recht op zijn eigen problemen!"

Onderhandel tip 13: 

Goed luisteren heeft een positieve invloed op vertrouwen!

Onderhandel tip 14: 

Organiseer bij complexe onderhandelingen vooraf met uw counterpartner een brainstormsessie.

Onderhandel tip 15: 

Maak nooit overhaaste beslissingen wanneer er veel op het spel staat. Slaap er een nachtje over!

Onderhandel tip 16: 

Maak de volgende afspraak met jezelf. Zeg het hardop of schrijf het op: "Ik laat me NOOIT, maar dan ook NOOIT, onder druk zetten!"

Onderhandel tip 17: 

Een onderhandeling zonder goede voorbereiding zal nooit het maximale resultaat geven. Zorg altijd voor een goede voorbereiding!

Onderhandel tip 18: 

Haastige spoed is zelden goed. Zorg dat je het belang van de andere partij eerst goed begrijpt voordat je een beslissing neemt!

Onderhandel tip 19: 

Als onderhandelaar kom je regelmatig personen tegen die vechten, vechten door middel van harde onderhandelingstechnieken. Goede onderhandelaar herkennen deze technieken en hebben geleerd hoe ze daarom kunnen reageren. Gelukkig is dit te leren, door theorie en oefenen.

Onderhandel tip 20:

Een goede onderhandelaar weet dat we voortdurend onbewust worden beinvloed. Gelukkig kunnen we onszelf beschermen tegen deze onderhandelingstechnieken door ze te herkennen, te benoemen en vervolgens er professioneel op te reageren.

Wil je onderhandelen en krijgen wat je wilt?

Ga dan naar: Cursus Onderhandel en krijg wat je wilt

Artikel delen?