Covalis

De functie van contractmanager komt steeds vaker voor. Wij krijgen dan ook vaak vragen zoals wat maakt een goede contractmanager, waarom is een contractmanager zo belangrijk of wat doet een contractmanager? In dit artikel gaan we daar verder op in, te beginnen met wat de functie van een contractmanager is?

Wat is de functie van een contractmanager?

Een van de belangrijkste rollen van een contractmanager is het regisseren van de contractrelatie met de leverancier. Met het doel om ‘grip’ te houden op de contractdoelen en ‘groei’ in prestaties te realiseren.

Foto 135 Meer Gedaan Krijgen Origineel

Meer weten over hybride Masterclass 'Als contractmanager meer gedaan krijgen'?

Word vaardig in het besturen en regisseren van jouw leveranciersrelaties

Ja, ik ontvang graag de brochure hybride Masterclass Als Contractmanager meer gedaan krijgen

vul je naam in en ontvang de brochure

Waarom is een contractmanager zo belangrijk?

Leveranciers worden voor organisaties steeds belangrijker om bij te dragen aan de eigen organisatiedoelen. Er is een toenemende uitbestedingsgolf van met name diensten gaande. Diensten zijn minder ‘tastbaar’ dan andere producten, omdat zij vaak meer onderdeel worden van de bedrijfsprocessen. In deze dynamiek kiezen organisaties steeds vaker voor integrale en langjarige contracten en daarmee wordt de relatie met leveranciers steeds complexer. Om deze effecten op de contracten en contacten tussen klanten en leveranciers te besturen ontstaat meer-en-meer de behoefte aan een contractmanager. 

Wat maakt een goede contractmanager

Vanuit de inkopende organisatie is de contractmanager de spin in het web van alle contacten met de leverancier. Deze contractmanager is een duizendpoot die zorgdraagt voor een goede organisatie van contract management en het besturen en/of regisseren van de contractrelaties. Regisseren is de supervisie hebben, de lead of de regie nemen binnen een contractrelatie. Het is een breed werkveld, niet altijd zichtbaar of even makkelijk om in te vullen. ‘Dé manier’ van regie, die bestaat niet! Wel weet een goede contractmanager te doorgronden wat er speelt, dat effectief te reflecteren zodat acties in gang worden gezet en je krijgt wat je wilt. 

Goede contractmanagers hebben overzicht, overwicht en maken effectief gebruik van hun persoonlijke- en gespreksvaardigheden. Zij voeren effectief het leveranciersgesprek.

Contractmanager in de praktijk

We kopen allemaal in. Of je nu in de industrie, de handel, de zorg of bij de overheid zit. Iedereen doet zijn best om de juiste leverancier te selecteren en goede afspraken te maken. Toch blijkt vaak dat er niet uitkomt wat iedereen dacht. Prestaties laten te wensen over, de kwaliteit wordt niet gehaald of we zien met lede ogen aan dat de energie uit de contractrelatie loopt. 

Contractmanagers hebben vaak het gevoel om met je rug tegen de muur te staan. Ze willen graag de regie pakken, maar weten nog niet zo goed hoe ze dat moeten doen. Bovendien wil men de relatie goed houden en voorkomen dat het uit de hand loopt. 

In de hybride Masterclass Als contractmanager meer gedaan krijgen leren contractmanagers te doorgronden wat je moet doen, hoe dat te reflecteren om uiteindelijk te krijgen wat ze willen.

Deze kennis delen?