Covalis
Foto 401 Verduurzaming Kan Niet Zonder Ketensamenwerking Hot topic
27 oktober 2019

We zijn als mens tot grote dingen in staat. Zo stonden we 50 jaar geleden voor het eerst op de maan. Ik blijf het fascinerend vinden hoe het destijds gelukt is om met de, toen beperkte middelen, die ingewikkelde klus te klaren.

Het doel was helder, ‘the moon!’, maar voor de meeste uitdagingen om dat doel te bereiken had men destijds nog geen idee hoe ze moesten worden opgelost. Konden we een raket maken die sterk genoeg was, konden we wel lopen op de maan, konden we de noodzakelijke ingewikkelde berekeningen wel uitvoeren?

Bijna een half miljoen mensen, ruim 20.00 bedrijven werkten uiteindelijk samen en maakten het mogelijk dat in 1969 een mens voet op de maan te zette.

Er ligt momenteel ook een opdracht voor ons, nog wel groter en ingewikkelder dan die in 1969. De opdracht om ervoor te zorgen dat onze impact op het klimaat binnen de grenzen blijft!

Eén ding is vergelijkbaar, ook nu zijn er veel vragen waar we het antwoord nog niet op weten. Waarvan we nog geen idee hebben hoe ze moeten worden opgelost.

Verduurzamen! Willen en/of kunnen?

Hoe begin je dan aan een dergelijk opdracht van ongekende omvang. Wetende dat het ons nu regelmatig niet lukt om duurzaamheidscriteria op te nemen in een aanbesteding koude- en warme dranken automaten……?

Het antwoord op die vraag doet mij terugdenken aan de Ecoprocura in 2018 te Nijmegen.

In een presentatie vatte Dr. Jolien Grandia, assistent Professor van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences het volgens mij perfect samen in de zin ‘are you willing and able?’, ‘ben je bereid en in staat?’.

Zijn we in staat om een goed samenspel tussen beide te organiseren?

Over het 'kunnen' maak ik me de minste zorgen. We zijn goed ‘in staat’ om creatief aan oplossingen te werken en om kennis te ontwikkelen. Kennis is in mijn ogen ook niet de hinderende factor. De ‘bereidheid’ daar draait het vaak om. Het zo organiseren dat acties consequent, congruent en structureel binnen de gehele keten worden doorgevoerd. En daar begint de lastigheid. Bouw het daarom op vanuit wat je gemeen hebt en ontwikkel stap-voor-stap datgene waardoor mensen gaan bewegen. 

Het zetten van deze stap is echt kleiner dan de stap die Armstrong uiteindelijk zette op 20 juli 1969! Een klein duwtje nodig om deze kleine stap te zetten? Kom dan naar de inspiratiemiddag ‘Boost duurzaamheid in je leveranciers samenwerking’.

Artikel delen?