Covalis
Foto 125 Onderhandelen Bouw Site1 Hot topic
16 november 2018

Wat is jouw beste deal ooit?

Mama, mag ik een koekje…? Is het goed dat ik om 11 uur thuiskom, want de anderen mogen dat ook..? Ik wil er ‘dit’ voor geven en geen cent meer…! Ons hele leven bestaat uit onderhandelen, we doen het vaak. Maar hoe goed zijn we daar nou eigenlijk in? En wat was je beste deal ooit…?

Winnen of verliezen?

De ‘prijs’ die je betaalt, bepaalt jouw succes. Dat is voor veel mensen een waarheid als een koe. Of je nou als inkoper, als verkoper of privé handelt, je eigen gevoel bepaalt hoe je op de deal terugkijkt. En kun je met deze deal in het café te koop kunt lopen. Voor velen is het een wedstrijd om te winnen. Dan heb je natuurlijk ook mensen die kost wat kost de relatie goed willen houden. Ze gaan voor het compromis en zijn vaak een makkelijke prooi voor de doorspekte onderhandelaars.

Maar hoe goed zijn deze deals eigenlijk?

Dat hangt er maar van af. Want hoe belangrijk vind jij de relatie met die ander. Dealen in een souvenir winkel is toch totaal anders dan waar er een wederzijdse afhankelijkheid in de relatie zit. Bij het laatste geldt dat als we op de lange termijn niet allebei winnen, we allebei verliezen. Er is veel moed voor nodig om in een win-win te denken. Oplossingen vinden die je onafhankelijk van elkaar nooit had kunnen vinden, daar gaat het om!

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe gelukkig de ander van jouw deal is geworden? En of je een oplossing hebt gevonden waarin de ander zich ook goed kon vinden? Doe dat maar eens, het levert je veel inzicht op. Bijvoorbeeld dat er uit halen wat er in zit en een goede relatie elkaar zelfs versterken.

Onderhandel en krijg wat je wilt

Ben je bang dat anderen je als zwak beschouwen? Of erger nog de vloer met je aanvegen. Bedenk dan dat effectief onderhandelen te leren is. In kleine stapjes geholpen worden. In goede harmonie creeren wat je wilt. Bij de leergang ‘Onderhandel en krijg wat je wilt’ gaan we naast kennisontwikkeling werken aan jouw persoonlijke praktijkcase.  Zo realiseer jij veilig en effectief jouw beste deal ooit…! 

Artikel delen?