Covalis

Waarom onderhandelen per email

De 11 tip om beter te onderhandelen via e-mail

Hoe onderhandel ik nou op een effectieve en efficiënte manier via e-mail? Wat moet ik doen en wat moet ik vooral niet doen?

Je onderhandelt veel meer dan je denkt. Ieder mens onderhandelt iedere dag meerdere keren per email. Een goede reden om er daarom eens bij stil te staan.Een onderhandeling is eigenlijk iedere communicatie tussen twee of meer mensen met het doel om te beïnvloeden of te overtuigen. Bijna elke zakelijke communicatie is daarmee een onderhandeling. Op het moment dat je communiceert omdat je iets van een ander wil of de ander iets van jou wil, dan is dat immers een onderhandeling.

Wat onderhandelen per email zo anders maakt is dat je met een email de toon van je bericht niet kan beïnvloeden door je stemgeluid of je lichaamstaal. De kans is daarmee veel groter is dat er misverstand ontstaan. Dat maakt het belangrijk om aandacht te schenken aan wat en hoe je schrijft, aan je woordkeuze en de opbouw van je boodschap.

Het goede nieuws is dat je bij email meer tijd hebt om na te denken over wat en hoe je communiceert. Je kan rustig de tijd nemen om na denken over de stappen in je onderhandelingsproces, de juiste woorden,  de hoeveelheid woorden en de opbouw van je zinnen en de opbouw van je complete bericht. Je kan een email voordat je ‘m verstuurd nog een paar keer goed doorlezen. Dit maakt juist email een effectieve manier op mensen te beïnvloeden, mits je weet hoe je dat moet doen natuurlijk. 

Hoe doe je dat dan, onderhandelen per e-mail?

Meer weten over de 11 tips om beter te onderhandelen per e-mail?

Waarom onderhandelen per e-mail

waarom onderhandelen per e-mail

Deze kennis delen?

De 11 tip om beter te onderhandelen via e-mail

De 11 tip om beter te onderhandelen via e-mail
Tom